APRINDEREA si MENTINEREA FOCULUI 

18.07.2019
  • Scopul aprinderii este de a incalzi peretii focarului, burlanului si ai cosului de fum, pentru realizarea tirajului printr-un foc stabil, intens, fara a fi nevoie de deschiderea repetata a usii.
  • Inainte de aprinderea focului, deschideti complet admisiile de aer ale focarului, asigurati-va ca cenusarul este golit, iar incaperea este aerisita.

  • NU APRINDETI FOCUL CU PRODUSE RAPID COMBUSTIBILE SI IMFLAMABILE, DE TIPUL BENZINA, MOTORINA, ULEIURI, ETC.

  • IN TIMPUL UTILIZARII SEMINEULUI, CLAPETA DE REGLARE A DEBITULUI DE GAZE ARSE(SUBER) TREBUIE SA RAMANA DESCHISA.

    Aceasta se inchide numai atunci cand in focar nu este decat pat de jar si nu mai realimentati.

  • Pana la vederea flacarii degajate de lemne, este bine sa lasati usa focarului foarte usor intredeschisa, creand astfel un surplus de tiraj.

  • Combustia corecta este data de o flacara clara, stralucitoare, vioaie, galben-rosu.

Aprinderea focului


Aprindeti focul in mod corect, cu aschii de lemn uscat(2-3cm grosime), pastile sau gel de aprins focul. Aschiile de lemn se pozitioneaza in randuri succesive, ca un grilaj(cu spatii de 1-2cm intre ele), astfel incat aerul sa poata circula printre acestea. Asigurati-va ca si cantitatea de pastile sau gel de aprins este suficienta pentru a porni flacara.

Cantitatea de aschii trebuie sa fie suficient de mare pentru a mentine flacara o perioada indelungata de timp, necesara incalzirii focarului si a cosului de fum si pentru a crea tirajul.

Lemnele nu trebuie sa fumege mocnit, in niciun moment al utilizarii semineului. 

Realimentarea focarului se efectueaza atunci cand in interior s-a format un pat de jar ce arde cu flacari mici, albastrui. Clapeta de admisie a aerului de ardere si clapeta de evacuare a gazelor arse(daca exista),trebuie deschise inainte de fiecare realimentare.

Niciodata, nu adaugati cate un lemn, doua. Numarul lor mai mare este necesar pentru formarea unui strat de jar care sa retina si sa intretina arderea.

Caldura emanata de foc nu este constanta in timp. Lemnele ard cel mai bine in cicluri, adica timpul necesar de la aprinderea lemnelor alimentate deasupra stratului de jar si pana la transformarea lor intr-un nou strat de jar. Fiecare ciclu poate asigura incalzirea timp de cateva ore, in functie de cantitatea si calitatea lemnelor si de modul in care sunt alimentate.

Cantitatea de lemne folosite, precum si calitatea lor, dar si gradul de izolare a cladirii, determina nivelul de caldura rezultat. 

  • Nu este indicata deschiderea usii focarului in timpul arderii cu flacara puternica.
  • La deschiderea usii pentru alimentare va trebui sa aveti grija ca jarul sa nu cada in afara focarului
  • Admisiile de aer pentru ardere se inchid atunci cand in focar este jar sau ori de cate ori doriti diminuarea aportului de oxigen si domolirea focului, dar niciodata la aprinderea focului sau la realimentare.

  • Alimentarea cu o cantitate insuficienta de lemne, cu lemne de dimensiuni prea mari, sau cu lemne cu umiditate peste 15%, duce pe langa incalzirea deficitara a spatiului de locuit, si la un tiraj defectuos, innegrirea sticlei, depuneri de gudron.

  • Supra-alimentarea, mult peste capacitatea focarului si recomandarile producatorului poate duce la afectarea structurii interne a acestuia.

    Recomandarea producatorului este a se lua in calcul o cantitate de 4-6 kg lemne/ora.